A látási problémák gyakoriak az autista gyermekeknél

Egy spanyolországi tanulmány szerint az autizmus spektrumzavarban (ASD) szenvedő gyermekeknél nagy arányban fordulnak elő látásproblémák.

Carlota Gutiérrez és munkatársai 344 ASD-s gyermek adatait gyűjtötték össze, akiket 8,5 év alatt vizsgáltak meg. A gyermekeket négy alkategóriába osztották diagnózisuk alapján: autizmus, Asperger-szindróma, másként nem meghatározott pervazív fejlődési zavarok (PDD-NOS) és az autizmushoz kapcsolódó egyéb diagnózisok.

A kutatók megállapították, hogy a gyermekek 48,4 százalékának voltak látási problémái, leggyakrabban a hiperszeműség (távollátás) és az asztigmatizmus (a szaruhártya vagy a szemlencse alakjának megváltozása miatti torz látás). A rövidlátás gyakoribb volt az Asperger-szindrómás gyermekeknél, közel 18 százalékuknál fordult elő ez a probléma. Az autizmusban vagy autizmussal kapcsolatos rendellenességekben szenvedő betegek több mint 15 százalékánál fordult elő kancsalság, azaz a szemmozgászavar egy olyan típusa, amelyben a szemek nem igazodnak megfelelően egymáshoz; az exotropia, azaz az egyik vagy mindkét szem kifelé fordulása volt a leggyakrabban észlelt látási probléma. A gyermekek négy százalékánál észleltek látóideg-rendellenességet, míg a nystagmus (gyors és kontrollálatlan szemmozgás) kevesebb mint egy százalékuknál fordult elő.

A kutatók szerint eredményeiket korlátozza, hogy a gyermekek gyakran nem voltak hajlandóak együttműködni a vizsgálatban. Megjegyzik azonban, hogy azóta elkezdték az adatgyűjtést, új vizsgálati technológiákat fejlesztettek ki, és azt mondják: „Az a tény, hogy a gyermekek nem rendelkeznek szociális interakcióval nem képesek követni a tárgyakat, és nyelvi korlátokat mutatnak, semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne lehetne őket vizsgálni”.

Következtetésük szerint: „Szemészeti problémák gyakrabban fordulnak elő ASD-s betegeknél, mint az általános gyermekpopulációban….. Ezért szükségesnek tartjuk az ASD-s betegek szemészeti vizsgálatát”.

Ez a cikk eredetileg az Autism Research Review International-ön, 2022-ben jelent meg.