A mikrobiom terápia az ASD-vel élő gyermekek bélrendszeri egészségének tartós előnyös változásaihoz vezethet

Egy, az Arizónai Állami Egyetemen Khemlal Nirmalkar és mtsai által végzett friss vizsgálat szerint a mikrobiom transzfer terápia (MTT) az autizmus spektrumzavarral (autism spectrum disoreder, ASD) élő gyermekek bélrendszeri egészségének hosszútávú javulásához vezethet.

Az érdeklődés az MTT, mint potenciális ASD-kezelés iránt az utóbbi időben növekedett, és ez azoknak a kutatásoknak köszönhető, mely szerint sok ASD-s gyermek szenved olyan gyomor-bélrendszeri (GI) problémáktól, mint krónikus székrekedés, hasmenés és/vagy hasi fájdalom. Emellett, vizsgálatok azt mutatják, hogy az ASD-s egyének bél mikrobiomja jelentősen eltérhet a neurotipikus egyének mikrobiomjától.

Nirmalkar és mtsai azt is megjegyzik, hogy a „bél-agy tengely kétirányú; a bél mikrobiom, az anyagcsere-funkció és a metabolitok fontos szerepet játszanak a GI és a központi idegrendszer kapcsolatainak kialakításában.”

A kutatók új MTT vizsgálata két korábbi vizsgálatukra épül, melyeket a csoportjuk 2017-ben és 2019-ben végzett.

Az eredeti vizsgálatban 18 ASD-vel és GI problémákkal küzdő résztvevő esett át MTT-n. A kutatók úgy találták, hogy a kezelés kb. 80%-kal csökkentette a GI tünetek súlyosságát és kb. 24%-kal az ASD tüneteit, illetve növelte számos jótékony bélbaktérium (Bifidobacterium, Prevotella és Desulfovibrio) mennyiségét is. A gyermekek kétéves utánkövetéses vizsgálata a GI-tünetek kb. 59%-os és az ASD-tünetek kb. 47%-os csökkenését mutatta a kiindulási ponthoz képest, a Bifidobacterium, a Prevotella és a Desulfovibrio szintjei pedig magasabbak maradtak, mint a kiindulási értékek.

Az új vizsgálatban a kutatók az ún. „shotgun metagenomika” technológiát alkalmazták, annak érdekében hogy részletes adatokat nyerjenek több mint 5000, az ASD-vel élő gyermekek beleiben megtalálható baktériumfajról MTT előtt és után. Ezután összehasonlították ezeket a baktérium populációkat a neurotipikus gyerekekével.

A kutatók eredményei szerint az MTT növelte a jótékony baktériumok mennyiségét, és segített normalizálni azoknak a bakteriális géneknek a szintjét is, melyek olyan útvonalakban veszenek részt, melyek szerepet játszanak pl. a folát bioszintézisben, a kén anyagcserében, és az oxidatív stressz elleni védelemben – mindről ismert, hogy autizmusban megváltozott folyamatok. Bár megjegyzik, hogy „idővel (két év) a Prevotella és Bifidobacterium mennyisége csökkent, ami azt sugallja, hogy hosszabb MTT kezelésre vagy egy bizonyos idő elteltével emlékeztető adására lehet szükség ezen baktériumok szinten tartásához.”

Nirmalkar hozzáteszi, hogy „Ez a kutatás a fontos baktériumfajok szintjének és a metabolikus géneknek a változásait, valamint az MTT utáni javulást hangsúlyozza autizmussal élő gyerekeknél. A hosszútávú célunk az, hogy megértsük a bél mikrobiom funkcionális szerepét, kitöltsük a bél-agy tengelyről szóló tudásunk autizmust érintő hézagjait, illetve, hogy meghatározzuk az autizmussal élő gyerekek GI egészségének és viselkedésének javítására irányuló terápiás célpontokat.”

“Shotgun metagenomics study suggests alteration in sulfur metabolism and oxidative stress in children with autism and improvement after microbiota transfer therapy,” Khemlal Nirmalkar, Fatir Qureshi, Dae-Wook Kang, Juergen Hahn, James B. Adams, és Rosa Krajmalnik-Brown, International Journal of Molecular Sciences, 2022.11.03. (online ingyenes). Cím: Khemlal Nirmalkar, Biodesign

Center for Health Through Microbiomes, Arizona State University, Tempe, AZ 85287, khem@asu.edu.

—és—

“Study finds microbiota transfer therapy provides long term improvement in gut health in children with autism”, hírközlés, Richard Harth, Arizona State University, 2022.12.14.

—és—

“2-year follow-up study reveals consistent benefits of microbiota transfer therapy in autism and gut symptoms,” Rosa Krajmalnik-Brown, Dae-Wook Kang, Devon Coleman, Elena L. Polard, Juan Maldonado, Sharon McDonough- Means, J. Gregory Caporaso, és James B. Adams. A kutatók eredményeit a Jótékony Mikróbák Konferencián (Beneficial Microbes Conference) mutatták be 2018.07.10-én.

—és—

“Microbiota Transfer Therapy alters gut ecosystem and improves gastrointestinal and autism symptoms: an open-label study,” Dae-Wook Kang, James B. Adams, Ann C. Gregory, Thomas Borody, Lauren Chittick, Alessio Fasano, Alexander Khoruts, Elizabeth Geis, Juan Maldonado, Sharon McDonough-Means, Elena L. Pollard, Simon Roux, Michael J. Sadowsky, Karen Schwarzberg Lipson, Matthew B. Sullivan, J. Gregory Caporaso, és Rosa Krajmalnik-Brown, Microbiome, 2017. január (online ingyenes). Cím: Matthew B. Sullivan, mbsulli@gmail.com.