A funkcionális szomatikus problémák gyakoriak fokozott autisztikus vonásokkal rendelkező serdülőknél

Az autisztikus vonásokkal rendelkező tinédzserek gyakran tapasztalnak funkcionális szomatikus tüneteket (FSS), más szóval fizikális tüneteket, melyek orvosilag nem könnyen magyarázhatóak. Egy új vizsgálatban Elske Hogendoorn és mtsai az autisztikus vonások és az FSS közötti időbeli kapcsolatot vizsgálták egy nagy serdülő populációban.

A kutatók 2772, a Serdülő egyének életének követése elnevezésű felmérésben (Tracking Adolescents’ Individuals Lives Survey, TRAILS) résztvevő tinédzser adatait elemezték. A tinik közül 543-an kaptak beutalót mentális egészségügyi problémák klinikai kezelésére, és 264-et diagnosztizáltak hivatalosan autizmus spektrumzavarral (ASD). A kutatók szerint az autisztikus vonások aránya a klinikai csoportban magasabb volt, mint az általános TRAILS csoportban, ami lehetővé tette számukra ezen vonások széles körének feltárását.

A serdülők adatait négy különböző időszakra vagy „hullámra” osztva vizsgálták, a 11-19 év közötti kort lefedve. A szülők a gyerekek autisztikus vonásairól szóló információkat osztottak meg, míg a gyerekek maguk számoltak be szomatikus panaszokról, mint például fájdalmak, fejfájás, hányinger, gyomorfájdalom, hányás, fáradtság és szédülés.

„A mintánkban”, mondják a kutatók, „a több autisztikus tünetet mutató serdülőkszámos megmagyarázhatatlan szomatikus tünetet is tapasztalnak.” Konzisztens kapcsolat volt az FSS-sel az autisztikus vonások három doménje esetében: szociális és kommunikációs viselkedés, ismétlődő viselkedési formák, és önszabályozó viselkedés. Az FSS és az autisztikus vonások időbeli kapcsolatának elemzése során a kutatók úgy találták, hogy az autisztikus tulajdonságok változása egy hullámban nem járult hozzá az FSS változásaihoz egy későbbi hullámban, és egy hullám FSS változásai nem járultak hozzá az autisztikus vonások változásaihoz egy későbbi hullámokban.

Hozzátették, hogy „A vizsgálat eredményei figyelmeztethetik a klinikusokat az együttesen előforduló autisztikus vonásokra és FSS-re. Az FSS-re fókuszáló kezelés adaptálható, hogy jobban illeszkedjen az autisztikus vonásokkal élő serdülőkhöz. Cserébe több figyelmet fordíthatunk az FSS-re az autisztikus vonásokra fókuszáló kezelés során.”

“Longitudinal relations between autistic-li-

ke features and functional somatic symptoms

in adolescence,” Elske Hogendoorn, Catharina,

A. Hartman, Sarah M. Burke, Marijn W.G. van

Dijk, és Judith G.M. Rosmalen, Autism, 2023.

január (online ingyenes). Cím: Elske Hogen-

doorn, Interdisciplinary Center Psychopathology

and Emotion Regulation, University of Gronin-

gen, University Medical Center Groningen, CC

72,P.O. Box 30001, 9700 RB Groningen, Hollan-

dia, e.hogendoorn@umcg.nl.