A MYT1L gén mutációi szerepet játszhatnak az autizmus egyes eseteiben

Egy új, Bettina Weigel és mtsai által vezetett vizsgálat szerint az autizmus egyes eseteiben előfordulhatnak a MYT1L nevű gén mutációi.

Weigel és csapata a MYT1L szerepét vizsgálták (amit az „idegi identitás őrzőjének” is neveznek, mivel ez a három gén közül az egyik, melyek ahhoz szükségesek, hogy az őssejtek inkább neuronná alakuljanak más sejttípusok helyett) a MYT1Lhiány hatásainak feltárásával a laboratóriumban programozott őssejtekből származó egér és humán idegsejtekben.

A kutatók úgy találták, hogy a MYT1L-hiányos egerek vékonyabb agykéreggel rendelkeztek. Az egerek emellett számos, autizmusban is észlelhető viselkedési változást is mutattak, beleértve a szociális hiányosságokat (csak hím egereknél észlelt) és a hiperaktivitást.

Továbbá, a MYT1L-hiányos egerek idegsejtjei túlzott mennyiségű nátriumcsatornát termeltek, ami elektrofiziológiai hiperaktivációhoz és az idegműködés károsodásához vezetett. A lamotriginnel, egy nátrium csatornákat blokkoló antiepileptikummal való kezelés visszaállította a sejtek normális elektrofiziolgiai aktivitását, és a gyógyszert kapott MYT1L-hiányos egerek már nem mutattak hiperaktivitást vagy szorongáshoz hasonló viselkedést.

A kutatók felfedezték, hogy a MYT1L-hiányos egér neuronokban, ugyanúgy, mint a MYT1L-hiányosra tervezett humán idegsejtekben, a sejtek izom- vagy szívszövetté való alakulását elősegítő gének továbbra is aktívak voltak. Ez Mall szerint azt mutatja, hogy „a sejtek nem tudnak olyan hatékonyan kiugrani a progenitor stádiumból egy differenciált idegi stádiumba.”

Weigelés mtsai megjegyzik, hogy míg a lamotrigin egerekben csökkentette a hiperaktivitást és a szorongáshoz kötődő viselkedési formákat, az még nem ismert, hogy segítséget jelenthet-e MYT1L mutációhoz kötődő ASD-vel rendelkező embereknél. Karin Belsito és mtsai 2001-es tanulmánya szerint a lamotrigin nem javította az ASD-s gyerekek standardizált viselkedési tesztjeinek pontszámait.

“MYT1L haploinsufficiency in human ne-

urons and mice causes autism-associated phe-

notypes that can be reversed by genetic and phar-

macologic intervention,” Bettina Weigel, Jana F.

Tegethoff, Sarah D. Grieder, Bryce Lim, Bhu-

vaneswari Nagarajan, Yu-Chao Liu, Jule Tru-

berg, Dimitris Papageorgiou, Juan M. Adrian-

Segarra, Laura K. Schmidt, Janina Kaspar, Eric

Poisel, Elisa Heinzelmann, Manu Saraswat, Mar-

leen Christ, Christian Arnold, Ignacio L. Ibarra,

Joaquin Campos, Jeroen Krijgsveld, Hannah Mo-

nyer, Judith B. Zaugg, Claudio Acuna, és Moritz

Mall, Molecular Psychiatry, 2023.02.14. (online-

ingyenes). Cím: Moritz Mall, m.mall@dkfz.de.

—és—

“Autism-linked MYT1L mutations prompt

‘identify crisis’ in budding brain cells,” Laura

Dattaro, Spectrum News, 2023.02.14.

—lásd még—

“Lamotrigine therapy for autistic disorder: a

randomized, double-blind, placebo-controlled

trial,” Karin M. Belsito, Paul A. Law, Karen S.

Kirk, Rebecca J. Landa, és Andrew W. Zimmer-

man, Journal of Autism and Developmental Dis-

orders, 2001. április (online). Cím: Karin Belsito,

belsito@kennedykrieger.org.