Az ASD-s gyermekek szülei fokozott stresszről és megbélyegzésről számolnak be

Egy új ausztrál vizsgálat szerint az autizmus spektrumzavaros (ASD) vagy más neurológiai állapottól szenvedő gyerekek gondozói fokozott stresszt, rossz lelki egészséget, és stigmatizációt élnek át.

Emily D’Arcy és mtsai 66 gondozót kérdeztek, akik neurológiai betegségekben szenvedő gyerekeket gondoznak. Majdnem minden gyereket ASD-vel és/vagy figyelemhiány/hiperaktivitás zavarral (ADHD) diagnosztizáltak. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a válaszadók közel 80%-a tapasztalt rossz közérzetet, fokozott streszszt és gyenge mentális egészségi állapotot. Emellett több mint 22%-uk számolt be arról, hogy megbélyegzést tapasztalnak.

A vizsgálatot vezető szerző, Ben Milbourn hozzáteszi, hogy „Az anyagi feszültség is nagyban hozzájárult a gondozók gyenge mentális egészségi állapotához és közérzetéhez, és a vizsgálati eredményszerint a gondozók jelentős akadályokkal szembesültek a sikeres karrier és előrejutás vonatkozásában, és gyakran személyes áldozatokat kellett tenniük, ami hatással volt a személyes identitásukra.”

A kutatók arra következtetnek, hogy „Az eredmények azt mutatják, hogy ebben a populációban számos kielégítetlen szükséglet van, beleértve a támogató csoportokat, képzéseket, haladékot és anyagi segítséget.” Milbourn hozzáteszi, hogy „A jövőbeli gondozói interakcióknak és támogató szolgálatoknak különösen arra kellene fókuszálniuk, hogy megvédjék a gondozókat a létező bélyegektől, mialatt a nagyközönségnek is megtanítják, hogy mi az a stigma, hogyan élik meg a gondozók, és hogyan járul ehhez hozzá a nagyközönség.”

“The well-being and support needs of Austra-

lian caregivers of neurodiverse children,” Emily

D’Arcy, Tayah Burnett, Emily Capstick, Catheri-

ne Elder, Olivia Slee, Sonya Girdler, Melissa Scott,

és Ben Milbourn, Journal of Autism and Develop-

mental Disorders, 2023.02.09. (free online). Cím:

Ben Milbourn, ben.milbourn@ curtin.edu.au.

—és—

“Stress levels skyhigh for families of neu-

rodiverse kids,” új kiadás, Curtin University,

2023.02.13.