Az egyetlen hajszállal végezhető teszt segíthet az ASD előrejelzésében

Egy új vizsgálat szerint gyermekek hajmintáinak segítségével 81%-os pontossággal előre lehet jelezni az autizmus spektrumzavart (ASD). A vizsgálatban Christine Austin és mtsai egy új algortimus diagnosztikai pontosságát tesztelték, amely egyetlen hajszálban vizsgálja a fémanyagcsere időbeli mintázatait. A kutatók azt állítják, hogy azután hozták létre az algoritmust, miután a korábbi kutatásuk azt mutatta, hogy „a létfontosságú és toxikus elemek anyagcseréje hátterében álló dinamika szabályozási zavara az ASD etiológiájának kritikus eleme.” A kutatók géppel párosították az elemzéseiket, hogy növelni tudják az előrejelzéseik pontosságát.

Az algoritmusuk létrehozásához a kutatók 3 különböző populációból származó 486 gyermek hajmintáit elemezték. Ide tartoztak egy japán országos tanulmányban résztvevő gyerekek; egy svéd,

ASD tekintetében konkordáns vagy diszkonkordáns ikerpárokat vizsgáló kutatásba bevont gyerekek, illetve neurotipikus és ASD-s gyerekek az Egyesült Államokból.

97 hajmintát elemezve az algoritmus validálása érdekében a kutatók úgy találták, hogy egyhónapos gyerekek esetében 96,4%-os szenzitivitással (ami a pozitív esetek helyes azonosítására utal), 75,4%-os specificitással (ami a negatív esetek helyes kizárására utal), és 81,4%-os pontossággal helyesen jelezte az ASD-t. Azt is megállapították, hogy az eredmények nem különböztek az életkor vagy nem tekintetében. Austin és mtsai azonban megjegyzik, hogy az eredményeik előzetesek, és más kutatók általi ismétlésre van szükség.

“Elemental dynamics in hair accurately predict

future autism spectrum disorder diagnosis: an in-

ternational multi-center study,” Christine Austin,

Paul Curtin, Manish Arora, Abraham Reichenberg,

Austen Curtin, Miyuki Iwai-Shimada, Robert O.

Wright, Rosalind J. Wright, Karl Lundin Remneli-

us, Johan Isaksson, Sven Bölte, and Shoji F. Nakay-

ama, Journal of Clinical Medicine, 2002.12.01. (free

online). Cím: Manish Arora, Environmental Me-

dicine and Public Health, Mount Sinai School of

Medicine, New York, NY 10029, manish.arora@

mssm.edu.

—lásd még—

“A new test for autism hopes to help doctors di-

agnose before symptoms show,” Evan Bush, NBC

News, 2023.01.05.