Turner-szindrómás lányok között magasabb az autizmus spektrumzavar aránya

Egy új kutatás szerint a Turner-szindrómás lányok között magas az autizmus spektrumzavar (ASD) aránya. Turner-szindróma akkor alakul ki, ha nőknél csak egy X kromoszóma van jelen, vagy ha a második X kromoszóma részleges vagy rendellenes.

A szindróma jelek és tünetek széles körét okozza, mint pl. alacsony termet, szív- és veseproblémák, látási és hallási problémák, petefészek-elégtelenség, és diszmorf tulajdonságok. Míg az jól ismert, hogy sok Turner-szindrómás nő tapasztal nehézségeket a szocializáció terén, ezt gyakran csupán a fizikai nehézségeiknek tulajdonították.

Az új vizsgálatban Jeanne Wolstencroft és mtsai 127, 5-19 éves kor közötti Turner-szindrómával élő lányt vizsgáltak, több értékelési szempont alapján, beleértve a szülők, tanárok és a gyerekek saját beszámolóit is. A kutatók arról számolnak be, hogy a gyerekek 83%-a tapasztalt már jelentős szociális kommunikációs nehézségeket, és 61%-uknak voltak enyhe-közepes autisztikus vonásaik, melyek befolyásolták a társas interakcióikat; továbbá 23%-uk felelt meg az ASD diagnosztikai kritériumainak. Szerintük

„Ez Turner-szindrómában a tipikusan fejlődő lányokhoz képest az ASD kritériumainak való megfelelés 57-szeres relatív kockázatával egyenlő”, hozzátéve, hogy „vitathatatlanul erős a kapcsolat a Turner-szindróma és az ASD kockázata között, annak ellenére, hogy a korábbi állítások az ellenkezőjéről szóltak.

A kutatók hozzáteszik, hogy az általuk vizsgált lányok 34%-ának volt legalább egy mentális egészségi vagy idegfejlődési problémája, és hogy azoknál, akiknél ASD is jelen van, magasabb volt a kockázata az együttesen megjelenő emocionális zavarnak és/vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavarnak (ADHD).

Arra következtetnek, hogy a „Turner-szindrómás gyerekek ellátását végző klinikusoknak meg kellene fontolniuk, hogy a gyerekeket ASD-felmérésre is beutalják, annak érdekében, hogy elősegítsék a szociális készségek támogatásának megvalósulását, ahogy ez hatékonynak mutatkozott Turner-szindrómával élő fiatal nők körében is.”

“Mental health and neuro development in

children and adolescents with Turner syndrome,”

Jeanne Wolstencroft, William Mandy, és David

Skuse, Women’s Health, 2022. december (free

online). Cím: Jeanne Wolstencroft, The Great

Ormond Street Institute of Child Health, Uni-

versity College London, 30 Guilford Street, Lon-

don WC1N IEH, UK, j.wolstencroft@ucl.ac.uk.

—lásd még—

“Turner syndrome tied to autism,” Emmet

Fraizer, Spectrum News, 2023.01.05.