Dr. Endreffy Ildikó története

Dr. Endreffy Ildikó
1943-2020

Orvosbiológus, magatartáskutató,

Nyíregyháza

Otthonosan mozgott az Európai Unióban, a Páneurópai Unió Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke volt 1996-tól, valamint a Keresztényekért Alapítvány és a Páneurópai Barátok Alapítvány kuratóriumi elnöke. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen vegyészként végzett. Orvosbiológiai doktor, felsőfokú munkavédelmi oklevelet és iparjogvédelmi oklevelet is szerzett. Több tudományos társaság tagja volt, beleértve külföldi szervezeteket is (Európai Egészségpszichiátriai Társaság). Kipróbálta magát a közéletben, Nyíregyháza alpolgármestereként a rendszerváltás után, 1990–94 közt. 1990–98 között önkormányzati képviselő a KDNP színeiben. Családi hagyományok alapján az evangélikus egyházban fontos feladatokat vállalt. A krónikás bajban van, ha dr. Endreffy Ildikót, ezt a végtelenül szerény, ám nagy tudású, széles látókörű, a családjáért és a betegekért kutatóként mindent vállaló embert szerette volna bemutatni. A felsorolt közösségek mellett még jó néhány számot tartott tudására, tapasztalatára, fáradhatatlan aktivitására. Újvidéken született Endreffy Zoltán és Lukács Mária lányaként. Több testvérével osztozott szülei szeretetén. Nem véletlen, hogy idős édesanyja támogatása mellett korán elhunyt és négy árvát itt hagyott fivére – sajnos, a felesége pár évvel követte társát –, így ikertestvérével Ildikó gondoskodott a három egyetemista és az egy középiskolás unokahúg elindításán. Magától értetődően tette, nem kevés időbeli és anyagi segítséget nyújtva.

A híres Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd a KLTE-n szerezte meg első diplomáját. 1980-tól a megyei kórház Gyermekosztályának laborvezetője. Orvosbiológusként kutatási területén a szerzett anyagcsere-betegségek biokémiájában kimagasló. Kandidátusi disszertációját a szénhidrátanyagcsere-betegségek témájában védte meg, a Tudományos Akadémia köztestületi tagja. Kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait nemcsak a hazai szakirodalom, hanem neves külföldi folyóiratok is publikálják. Társszerzőként kollégái munkáját is igyekezett a szakmai közvélemény elé tárni.

Mostanában az autizmusról gyűjtött kutatási anyagot. Érdekességként említette, hogy az autista gyerekek bizonyos vonatkozásban igen sok hasonlóságot mutatnak a figyelemzavaros hiperaktívakkal. Szülő és orvos legyen a talpán, aki egy 18 hónaposról megbízhatóan szakszerű véleményt mond. Márpedig dr. Endreffy Ildikó szerint ekkor már diagnosztizálható a kór. Sajnos a szülők rendszerint hárítják a szörnyűnek tűnő betegségfelismerést, hátha kinövi a gyerek. Mondják, az apja, a nagyapja is így kezdte… Pedig ha időben történne a felismerés, a kezelés sokkal gyorsabban hozhatna jóval nagyobb eredményt. A szakemberek már annak is örülnek, ha a három–négy–öt évesek sokoldalú kivizsgálása után a szülei elfogadják, hogy másfajta bánásmód szükséges a gyermekükhöz. Összefoglalva egy háromlábú székhez hasonlította a kutató a szakemberek együttműködésének egymásra épültségét: a gyermekpszichiáter mellett a diéta, az anyagcsere szerepe, végül a fejlesztő foglalkozások adják a keretet a társadalomba történő beilleszkedéshez.

Endreffy doktornő a diétával és az anyagcserével foglalkozott. Ha a gyermekpszichiáter a lelki, szellemi oldalról jól közelít a kérdéshez, és a szülők a diétával maximálisan támogatják az autista gyermek gyógyítását, már könnyebb lesz a fejlesztő pedagógus szerepe. Visszatérve a hiperaktívakra, Ildikó felidézi, hogy a sok olimpiai aranyérmet szerzett amerikai úszócsillag, Michael Pelps édesanyjának is azt tanácsolták, vigye uszodába csemetéjét, mert a mozgás koordinálásában, az idegrendszer fejlesztésében az úszással kiemelkedő eredményeket érhetnek el. Még jó, hogy a mama hallgatott az orvosra…

Újabb kutatási területe a magatartászavarral küzdő gyermekek kezelése. Tíz év alatt legalább 100 ilyennel találkozott.

Még a kutatóknak is fejtörést okoz elkülöníteni az eseteket. Előnyükre válik, hogy a gyermekpszichiáter által felállított diagnózist biokémiai vizsgálatokkal támasztják alá.

Dr. Endreffy Ildikó tagja volt az Amerikai Autista Társaságnak is, és az internet azonnali kapcsolatteremtést tesz lehetővé a szakma elismert kutatóival. Konzultál a külföldi és a hazai kollégákkal, a szülőkkel is, akiktől legalább olyan aktív hozzáállást kíván a kis betegek gyógyítása.

Az orvosbiológus kimagasló eredményeit, emberi hozzáállását elismerték már magas kitüntetésekkel. Megkapta a Magyar Köztársaság Kis Keresztje Polgári Tagozat (1994) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Ezüst Érdemérmét. Szabadidejében olvasott, zenét hallgatott, utazott. Angolul, oroszul tudott. Úgy érzi, megtette, amire hite, esküje kötelezte.

Forrás: napkeletnepe.hu (Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Életének 77. évében, 2020. január 26-án elhunyt dr. Endreffy Ildikó, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának egykori laborvezető orvosbiológusa, Nyíregyháza volt alpolgármestere.

Dr. Endreffy Ildikó 1943-ban, Újvidéken született. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett vegyészi diplomát. Ezt követően lett az orvosbiológia doktora. Felsőfokú munkavédelmi oklevelet és iparjogvédelmi oklevelet is szerzett.  Kandidátusi disszertációját a szénhidrátanyagcsere-betegségek témájában védte meg, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja volt.

1980-tól nyugdíjazásáig dolgozott a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán, ahol a laboratórium szakmai munkáját irányította. A napi rutinfeladatok ellátása mellett szaktudása révén igen nagy segítséget nyújtott az aminosav-, szénhidrát-, glükózaminoglikán- anyagcsere-betegségben szenvedő gyermekek kivizsgálásában. Az általa kifejlesztett vékonyréteg-kromatográfiás vizsgálatok akkor országos szinten is egyedülállónak bizonyultak. Kutatási eredményeit és gyakorlati tapasztalatait nemcsak a hazai szakirodalom, hanem neves külföldi folyóiratok is publikálták. Munkássága utolsó szakaszában az autizmus és a magatartászavarban szenvedő gyermekek anyagcsere-rendellenességeivel és a betegek állapotán javító diétás kezelések lehetőségeivel foglalkozott.

Magas szintű szakmai munkássága mellett a közéletben is aktívan részt vett. Otthonosan mozgott az Európai Unióban, 1996-tól a Páneurópai Unió Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke volt, a Keresztényekért Alapítvány és a Páneurópai Barátok Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztét is betöltötte. A rendszerváltás után, 1990-1994 között Nyíregyháza Város alpolgármestere, 1990–1998 között önkormányzati képviselő volt a Kereszténydemokrata Néppárt színeiben. Az evangélikus egyházban is fontos feladatokat vállalt.

A végtelenül szerény, ám nagy tudású, széles látókörű, a családjáért és a betegekért kutatóként mindent vállaló dr. Endreffy Ildikó szívverése, hosszan tartó és nagy alázattal viselt betegségét követően, 2020. január 26-án megszűnt dobogni.

Emlékét örökké megőrizzük!

Jósa András Oktatókórház