A prenatális kannabiszexpozíció növelheti az ASD valószínűségét


Egy új vizsgálat szerint a terhesség alatti kannabiszhasználat oly módon változtathatja meg a placentáris és magzati DNS-metilációt (a gének „be- és kikapcsolásának” folyamatát), ami növeli az autizmus spektrumzavar (ASD) vagy más idegrendszeri viselkedési problémák valószínűségét.

A kutatást végző Lyndsey Shorey-Kendrick és munkatársai szerint „A kannabiszhasználat várandósok körében – különösen a reggeli rosszullét tüneteinek enyhítésére a kritikus első trimeszteri fejlődési ablak során – az elmúlt évtizedben megkétszereződött, és a kannabiszt használók fele az egész terhesség alatt folytatja a használatot.”

Hozzáteszik, hogy míg a kutatás korlátozott, „Vizsgálatok felvetik a prenatális kannabiszexpozíció mellékhatásainak, köztük a koraszülés, halvaszülés, és a gesztációs korhoz képest kis méretű gyerekek születésének lehetőségét. Az anyai kannabiszhasználatot már összefüggésbe hozták az emberi utódokat érintő idegrendszeri viselkedési megbetegedések, például az ASD, figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), a szellemi fogyatékosság és tanulási zavarok, illetve egyéb neuropszichiátriai betegségek fokozott kockázatával is.”

A kannabiszexpozíció in utero hatásainak felderítésére Shorey-Kendrick és munkatársai vemhesrhesus makákókat tanulmányoztak. Az állatok fele naponta kapott ehető THC-t (a kannabisz aktív hatóanyaga), míg az állatok másik fele placebót kapott. A kutatók megállapították, hogy a THC- expozíció megváltoztatta a magzati és placentáris metilációt, ami idegrendszeri viselkedési zavarokkal, köztük az ASD-vel kapcsolatos géneket érintő szignifikáns változásokat okozott.

A tanulmány társszerzője, Jamie Lo, aki megjegyzi, hogy „nem általános gyakorlat az egészségügyi szolgáltatók körében, hogy megbeszélik a kannabiszhasználatot a várandós, vagy gyermeket tervező betegekkel”, azt mondja, hogy a kutatók azt remélik, hogy eredményeik egy szélesebb körű párbeszédet indítanak majd el a fogantatás előtti és prenatális időszakban való kannabiszhasználat potenciális hatásairól.

“Prenatal delta-9-tetrahydrocannabinol exposure is associated with changes in rhesus macaque DNA methylation enriched for autism
genes,” Lyndsey E. Shorey-Kendrick, Victoria H. J. Roberts, Rahul J. D’Mello, Elinor L. Sullivan, Susan K. Murphy, Owen J. T. Mccarty, Danny J.
Schust, Jason C. Hedges, A. J. Mitchell, Jose Juanito D. Terrobias, Charles A. Easley IV, Eliot R. Spindel, és Jamie O. Lo, Clinical Epigenetics,

  1. július 6. (online ingyenes). Cím: Lyndsey Shorey-Kendrick, Division of Neuroscience, Oregon National Primate Research Center,
    Oregon Health and Science University, Beaverton, OR, 97006, shorey@ohsu.edu.
    —és—

“THC use during pregnancy linked to changes in fetal development,” hírközlés, Nicole Rideout, Oregon Health & Science University, 2023.
július 6.