A vizuális feldolgozás eltéréseit figyelték meg ASD-s vonásokkal rendelkező gyerekeknél

Egy új vizsgálat arra utal, hogy jelentős különbségek vannak abban, ahogyan a magas fokú autisztikus vonásokkal rendelkező fiú- és lánygyermekek a vizuális információkat feldolgozzák.

Andrew Silva és munkatársai arra kértek 381 kilencéves gyermeket, akik az Autizmus Spektrum Hányados teszt (Autism Spectrum Quotient, AQ) alapján egy sor autisztikus vonást mutattak, hogy olyan teszteket végezzenek el, melyek többek között az agyba vizuálisan beérkező információ dorsalis vagy ventrális feldolgozását is magukban foglalják. A dorsalis pálya a mozgásban és a vizuális-motoros feldolgozásban vesz részt, míg a ventrális pálya a tárgyfelismerésben érintett.

A kutatók megállapították, hogy a dorsalis pálya feldolgozását vizsgáló teszteken a magas fokú autisztikus vonásokkal rendelkező fiú- és lánygyermekek is nehézségekbe ütköztek. „Ezeket az összefüggéseket az AQ-pontszámok széles skálájával rendelkező gyermekek nagy csoportjánál figyeltük meg” – mondják, „ami az autisztikus vonások teljes spektrumán keresztül különböző vizuális funkciókat mutat”. Viszont a ventrális pálya feldolgozásának tesztjein csak a fiúk teljesítettek rosszabbul.

Silva megjegyzi, hogy „A vizuális rendszer tárgyfelismerésért felelős része az arcfelismeréshez, illetve a nonverbális kommunikáció és az arckifejezések felismeréséhez is kötődik. A tény, hogy ez a rendszer nem volt érintett a magas fokú autisztikus vonásokkal rendelkező lányokból álló mintánkban, összhangban van azzal a felvetéssel, hogy ez a rendszer teszi lehetővé a nők számára, hogy jobban eligazodjanak a társas helyzetekben és álcázzák a neurodivergenciát.” Viszont elmondása szerint az még nem világos, hogy ez a vizuális feldolgozásbéli különbség veleszületett vagy a fiú- és lánygyermekek nevelésében jelentkező különbségekből ered.

Hozzáteszi, hogy „Végülis, ezek az eredmények rámutatnak, hogy az emberi neurodiverzitás nem egy egyszerű elképzelés – a különböző nemek, és a valóban különböző emberek a maguk egyedi módján mutatják ki az autisztikus vonásokat.”

“Associations between Autism Spectrum Quotient and integration of visual stimuli in 9-year-old children: preliminary evidence of sex differences,” Andrew E. Silva, Jane E. Harding, Arijit Chakraborty, Darren W. Dai, Greg D. Gamble, Christopher J.D. McKinlay, Samson Nivins, és Rajesh Shah, Journal of Autism and Developmental Disorders, 2023.07.21. (online). Cím: Andrew Silva, School of Optometry and Vision Science, University of Waterloo, Waterloo, ON, Canada, andrew.silva@uwaterloo.ca.

—és—

“Can a simple eye exam help diagnose autism?” hírközlés, University of Waterloo, 2023.09.25.