Az N-acetil-cisztein ASD-s kisgyermekek számos fő tünetének enyhítésében segíthet

Egy új török tanulmány arra utal, hogy az N-acetil-cisztein (NAC), a cisztein nevű aminosav szintetikus formájának pótlása az autizmus spektrumzavar (ASD) számos tünetének javulásához vezethet kisgyermekeknél.

Kevser Nalbant és Semih Erden 37 olyan ASD-s gyermek egészégügyi dokumentációját vizsgálta át, akik nyolc héten át rendszeresen szedtek szájon át bevehető NAC-ot (két adagban, összesen naponta maximum 400 – 600 mg-ot), illetve egy 21 ASD-s gyerekből álló kontroll csoport dokumentációját is, akik nem szedtek NAC-ot. Minden gyermek három- és hatéves kor közötti volt. A kutatók többféle vizsgálat segítségével értékelték a gyerekek tüneteit a kiindulási pontban és a nyolchetes periódus végén.

A kutatók szerint „Az eredményeink arra utaltak, hogy a szájon át bevehető NAC enyhítette a kardinális autisztikus tünetek intenzitását a szociális visszahúzódás, az interperszonális kapcsolatok, a testhasználat, a hallgatás utáni visszajelzés, és a verbális kommunikáció területein. Az ezeknek megfelelő problémás viselkedési formák, mint az ingerlékenység, sztereotíp viselkedés és a hiperaktivitás, csökkentek.” Viszont nem figyeltek meg különbséget az étkezési magatartás és az alvási szokások vonatkozásában a két csoport között.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy kutatásuk korlátjai közé tartozik annak retrospektív tervezése és a placebo kontroll hiánya, és szerintük nagyobb kontrollált kutatásokra van szükség a NAC ASD-ben való alkalmazásával kapcsolatban. Viszont megjegyzik, hogy számos más vizsgálat kimutatta már a NAC ASD-s gyerekekre gyakorolt jótékony hatásait, különösen az ingerlékenység csökkentésében.

“Possible effects of N-acetylcysteine in autism spectrum disorders: major clinical aspects, eating behaviors, and sleeping habits,” Kevser Nalbant és Semih Erden, Turkish Journal of Pediatrics, 2023. szeptember-október (free online). Cím: Kevser Nalbant, drkevser@yahoo.com.