Egy felmérés újabb bizonyítékokkal szolgál az egészségügyi problémák megemelkedett arányára ASD-ben

Egy új vizsgálat újabb bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a testi megbetegedések aránya autizmus spektrumzavarokkal (ASD) küzdő felnőtteknél emelkedett.

John Ward és munkatársai egy 2305 autisztikus és nem autisztikus felnőtt körében elvégzett online felmérés adatait elemezték. A felmérés a demográfiai adataikra, autizmus diagnózisukra, étrendre, sportolásra, alvásra, szexuális egészségre, kábítószer-használatra, illetve személyes és családi kórtörténetükre vonatkozóan kért információkat a résztvevőktől.

A kutatók arról számolnak be, hogy „Az autisztikus embereknél minden szervrendszerben jelentősen emelkedett volt a nem fertőző betegségek aránya, beleértve a gastrointestinalis, neurológiai, endokrin, látási, fül-orr-gégészeti, bőr-, máj- és vese-, illetve hematológiai betegségeket is.”

A kutatók arról is beszámolnak, hogy az Ehlers-Danlos-szindróma, kötőszöveti betegségek egy csoportja sokkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett autisztikus, mint nem autisztikus nők körében. Továbbá a coeliakia magasabb prevalenciáját észlelték autisztikus személyek körében, bár miután figyelembe vették a családi kórtörténetüket, ez az eredmény nem volt szignifikáns.

Arra következtetnek, hogy „Az egészségügyi szakemberekben tudatosítani kell azon egyidejűleg jelentkező fizikai egészségi állapotok körét, melyek az autisztikus emberek körében gyakoribbak lehetnek.”

A kutatók megjegyzik, hogy vizsgálatuk az autisztikus egyének egész életük alatti egészségügyi állapotával kapcsolatban az eddigi lenagyobb minta bevonásával történt. Viszont figyelmeztetnek, hogy a felmérésben való részvétel elfogult volt a nők, fehér egyének, magasan képzett emberek és az Egyesült Királyság lakóinak irányában, ami hatással lehet az eredményeikre.

“Increased rates of chronic physical health conditions across all organ systems in autistic adolescents and adults,” John H. Ward, Elizabeth Weir, Carrie Allison, és Simon Baron-Cohen, Molecular Autism, 2023.09.20. (online ingyenes). Cím: Elizabeth Weir, emw60@cam.ac.uk