Rólunk

Tisztelt Látogatónk!
Szeretettel köszöntöm a Most Élsz Egyesület megújult honlapján!

2005 októberében született Laura lányom, akit 3,5 éves korában autizmussal diagnosztizáltak. Ez késztetett arra, hogy az autizmus és különös képen annak az orvosbiológiai háttere felé tereljem figyelmemet. Sok szülőtársamhoz hasonlóan nem tudtam elfogadni az elfogadhatatlant és érdeklődésem középpontjába a nemzetközi kutatások irányába fordult. Döbbenten tapasztaltam, hogy világszerte járvány szintű sebességgel nő az autizmussal diagnosztizáltak száma, ezért a nyugat-európai és főleg az amerikai kutatók dollármilliárdokkal és évtizedekkel megelőzve minket, az autizmus kialakulási mechanizmusára és annak a befolyásolhatóságára helyezik a fő hangsúlyt. Szerettem volna minél hatékonyabban segítséget nyújtani a kislányom és társai számára, ezért 2013 novemberében autizmussal érintett szülőtársak és barátok szövetségéből megalapítottuk a Most Élsz Egyesületet, ahol az ismeretterjesztő előadásokon túlmenően, sport és szabadidős tevékenységeket, képzéseket, kulturális programokat, szülőtalálkozókat, munkahelyteremtő workshopokat és szociális segítségnyújtást biztosítottunk. Megyeszerte érzékenyítő foglalkozásokat tartottunk.

Elsőként szűkebb körben, az egyesülethez csatlakozó szülők segítését és támogatását láttuk el, majd a későbbiekben ez kiterjedt az érintettek iskolai osztályaira, ezt követően Nyíregyháza számos iskolájára és óvodájára. Követte ezt egy Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyére kiterjedő hatáskör és jelenleg az országban egyedüli olyan civil szervezetnek valljuk magunkat, akik az autizmusról vallott nézetek paradigma váltásán dolgozva, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az autizmus biomedikális kezeléseinek  protokolljait megismertesse Magyarországon!

Fennállásunk 10 éve alatt számtalan hazai és nemzetközi kutatóhellyel vettük fel a kapcsolatot. Idehaza együttműködésben állunk a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájával. Nyíregyházán a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kárával. Szerződött tanfolyam szervezői vagyunk a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karának. Ismeretterjesztő előadásainkon és képzéseinken előadóként megfordultak már nálunk terapeuták, természetgyógyászok, orvosok, professzorok. Óriási tudásanyagot halmoztak fel előadóink, melyeket igyekszünk az oldalunkon közkincsé tenni. Az évek folyamán megfordult nálunk Pócsik Gábor, Hatvanin Galina, Bartha Ákos, Müller Ildikó, a Food Test, Dr. Büki György, Dr Guseo András, Dr Ugrai Tamás, prof. Dr Falus András, prof. Dr Sperlágh Beáta (MTA) és még sokan mások. De, aki távozása pótolhatatlan űrt okozta és okozza jelen pillanatban is a magyarországi autista gyerekek számára az Dr. Endreffy Ildikó elvesztése. Mivel Endreffy doktornő nagyon közel állt hozzánk és munkássága úttörő volt Magyarországon az autista gyerekek gyógyászatában, ezért doktornő munkásságáról és a ránk testált hagyatékáról egy külön menüpontot szentelünk oldalunkon.

A legnagyobb sikereket viszont a nemzetközi területeken értük el. Kapcsolatban vagyunk a dél-olaszországi Bari Egyetem kutatójával Nicola Antonucci professzorral és a nápolyi Campaniai Egyetem professzorával Dario Siniscalcoval, akik együttesen alapították a dél olaszországi Autizmus Kutatóközpontot. De ide sorolhatom még a gasztroenterológia egyik nemzetközileg elismert atyját, prof. Alessio Fasanot, Dr Natasha Campbel MCbride-ot. Kiemelt stratégiai szövetségeseink az angliai Thinking Autism, az amerikai ARI, amely a világ legnagyobb és legrégebbi múltjára visszatekintő autizmust kutató szervezet és az amerikai, korábban Great Plains Laboratory néven ismert Mosaic Diagnostics. Amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy egyesületünk kiadhatta magyar nyelven a laboratórium alapító professzorának, Dr William Shaw-nak Az autizmus és a pervazív fejlődési zavarok biológiai kezelése című bestsellerét. Ez a könyv óriási hiánypótló ismereteket nyújt mind szülők mind szakemberek számára egyaránt.

Az eddigi eredményeink elérésében köszönettel tartozunk Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzatának, a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a Miniszterelnökségnek és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek! Reméljük, hogy oldalunkon számos kérdésére választ adhatunk és segítséget nyújthatunk!

Jó tájékozódást kívánok! Amennyiben kérdései merülnek keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:
Farkas Árpád,
Most Élsz Egyesület Elnöke